ALDERLIEFSTE: UNE BELLE HISTOIRE


Ze zijn inmiddels vaste gasten in het Nijmeegse Campustheater, Gerard, Luc en Robert van de band Alderliefste.
Donderdag 16 oktober 2014 speelden ze voor de derde keer in de grote zaal van de HAN in Nijmegen. Een concert met veel nieuw en zelfgeschreven repertoire van hun nieuwe album TROIS, dat een week later zou verschijnen. Vrolijke meezingers werden afgewisseld met gevoelige chansons, in het Frans en Nederlands.

De bezoekers kregen waar voor hun geld en na afloop speelden ze in de foyer nog wat verzoeknummers ook! Waarna drummer Luc en zanger Gerard zich onvermoeibaar lieten interviewen door studenten Theater Management

De studenten complimenteerden de bandleden met hun repertoire. Vooral hun versie van Stromaes megahit 'Formidable' viel in de smaak, maar ook minder bekende chansons. 'Het hindert niet dat je het niet verstaat, als het maar goed klinkt.' zei een van de vragenstellers. Gerard: 'Als je in het Frans zingt, heb je er gewoon een instrument bij.' Luc: 'Nederlands is een hele harde taal, Frans is veel melodieuzer.' Vanaf het begin zongen ze bij voorkeur in het Frans, uniek voor een Nederlandse band. Aanvankelijk vooral covers van de hits die Gerard hoorde tijdens zijn vakanties in Frankrijk en Luc... in Lisse, wanneer hij aan het bollenpellen was en Radio Tour de France aanstond. Later ging Gerard ook zelf schrijven in de taal van Michel Fugain en Julien Clerc. Met veel van dat repertoire werd nooit iets gedaan, maar de cassettes met demo's werden de afgelopen tijd beluisterd en veel van die nummers zijn nu op de nieuwe cd terechtgekomen.

Er werd gevraagd naar het ontstaan van de band. Zo'n 25 jaar geleden kwamen Luc en Gerard met elkaar in contact via een wederzijds vriend. Zij vormen de spil, in de loop der tijd zijn er drie bassisten geweest. Ze hebben nooit enorm aan de weg getimmerd, werden opgevoed met het idee dat muziek een leuke hobby was, maar niet iets om je brood mee te verdienen. Ze studeerden keurig af, Luc werd econoom en Gerard is werkzaam als verslavingsarts.

Of ze nog eens mee gingen doen met het Nationale Songfestival, zoals in 2000, wilde iemand weten. 'Nee,' zei Luc, 'dat waren we destijds ook niet van plan, het was een idee van de platenmaatschappij.' We kregen na afloop niet eens bloemen!'

In 2005 scoorden ze een grote hit met de single 'Laat me / Vivre', waarop ook Ramses Shaffy en Liesbeth List meezongen. Hoe was dat zo gekomen? Ze ontmoetten hem tijdens een optreden in Café Luxembourg aan het Amsterdamse Spui - waar ze nog steeds regelmatig te zien zijn. Een wederzijdse vriendin had aangekondigd dat ze de legendarische chansonnier de week daarop zou meenemen, waarna ze snel een lied van Ramses gingen instuderen. De week daarop kwam hij inderdaad en zong al snel met ze mee. Toen ze niet lang daarna tweede werden tijdens het Concours de la Chanson , kwamen ze in contact met Liesbeth List , die in de jury zat. Op haar raad trok Luc de stoute schoenen aan en benaderde Ramses met het verzoek mee te zingen op hun single 'Laat me / Vivre'. Hij stemde toe en er ontstond al meteen een uitstekend contact. Dat het zo'n grote hit zou worden hadden ze nooit verwacht. Vele gezamenlijke optredens volgden, 8 à 10 per jaar, het laatste niet lang voor zijn dood in 2009. Zijn charisma bleek onverminderd groot.

Hun nieuwe show wordt kaler dan voorheen: geen videos of presentaties meer, ze hebben hun onzekerheid overwonnen en vertrouwen op de pure tekstuele en muzikale dynamiek. Een nieuwe fase un hun carrière, nadat ze zes jaar geleden al de kroegen verruilden voor theaters en festivals - naast de traditionele optredens in Café Luxembourg. Gevraagd naar onvervulde wensen, noemde Luc meer optredens in België en optredens op leuke festivals als Lowlands.

En toen was het toch echt afgelopen, want de portier kondigde aan dat het gebouw van de Hogeschool binnen afzienbare tijd zou worden gesloten.



Meer informatie over de band vind je op de website van Alderliefste.

Template Design by Derby Web Design